Folac Prosjektet

Hei Hei! Jeg har drevet og lurt på hvilket av de 3 temaene jeg skulle ta og har da havnet på Klima. Etter å ha gjort litt bakgrunds søk på FN's Cancun treff , pluss div avtaler som de har diskutert på det møtet, legger jeg merke til at kravene de har satt mot utslipp kan være mye strengere. For det de har satt opp som krav nå er ikke godt nok for jordas fremtid. Det virker som små pussling i forhold til det vi faktisk burde/kan gjøre med tanke på all utslippene vi gjør idag.

Har klart å se for meg hva jeg kan lage, blir et bilde, om det blir i form av maling eller fargeblyanter får vi se på og om jeg får det til får vi også se på hehe :P

Tudeloo, Camilla Aimee :)

Första grunden lagd

Idag började äntligen jobba med min bild till folacprojektet. Som sagt är mitt tema samarbete med koppling till medborgarinitiativet. Tycker bildens komposition blev hyfsat bra, men ska på några lager till innan jag kan säga att jag är nöjd.
Tekniken jag använder är airbrush med comart färger och jag kan säga att dessa färger inte är optimala att använda på grunderad golvpapp. Men jag lär mig mer och mer ju längre jag håller på. Jag kan erkänna att jag inte är allt för van med denna teknik.
Karin

Medborgerliga rättigheter

Igår läste jag en hel del om medborgerliga rättigheter och hittade något kallat Daphne-programmet. Det går ut på att förhindra våld mot barn, ungdommar och kvinnor. Så jag tänkte att temat för min bild (eller bilder) blir barnens rättigheter och just Daphne-programmet. Jag fick en ganska tydlig idé direkt. Jag vill göra en bild som handlar om tystnaden. De finns många barn som utsätts för våld, fysiskt, psykiskt eller sexuellt som inte vågar berätta. Där hemmet inte alls är den trygghet som vi behöver.
Jag ska börja skissa idag och testa lite idéer. Jag funderar även på att använda foto.
//Jenny

Klimatinlägg

Varför ska det vara så svårt att fatta beslut?

Måndag

Nu har jag tagit reda på lite mer kring Folac och vad det egentligen handlar om. Jag skrev ju i mitt tidigare inlägg att jag ville göra något som handlar om samarbete. Men nu när jag har satt mig in lite mer så har jag valt att arbeta med frågan kring medborgarinitiativet. Det handlar ju på sätt och vis om samarbete men även om den "vanliga" människans åsikt. Medborgarinitiativet handlar i stort sett om att en grupp människor som bor i ett EU-land kan komma med åsikter till de större makterna.

Min nuvarande tanke är att göra en liten bildserie som handlar om den lilla människans vilja till att utrycka sina åsikter. Nu ska jag skära till lite golvpapp och grundera sen ska jag fundera lite mer på min idé...
Karin

Ekologisk ekonomi

Jag har en tanke om att det kanske skulle vara lättare för hushåll att tänka ekologisk, om det får en positiv inverkan på deras ekonomi. Kanske vore det något om EU kunde få ekonomi och ekologi att fungera tillsammans, att det lönar sig att köpa närproducerat osv inte bara för miljöns skull utan aven för den enskilda plånbokens. http://sv.wikipedia.org/wiki/Ekologisk_ekonomi.

Ing-Marie


Folac

Jag har börjat leta inspiration till de tre punkterna. Funderat kring vilket spår jag ska välja. Det jag har kommit fram till är... (med)mänsklighet. Min utgångspunkt är boken "Lille prinsen" av Antoine de Saint-Expúrey. Det är en väldigt fin historia med lika fina illustrationer. Om ni inte har läst den, så rekommenderar jag den verkligen. Jag vill på något sätt illustrera känslan boken har. Den handlar mycket om barndom, möten och underliga ting. Ett utdrag:
"- Om jag befallde en general att flyga som en fjäril från blomma till blomma eller skriva en tragedi eller förvandla sig till en sjöfågel, och generalen inte lydde den givna ordern, vem skulle då ha fel, han eller jag?
- Det skulle ni ha, sade Lille prinsen bestämt.
- Nättopp! Av var och en skall man bara begära vad han kan åstadkomma, fortsatte kungen. Makten vilar först och främst på förnuftet. Om du befallde ditt folk att gå och kasta sig i sjön, skulle de göra uppror. Jag har rätt att kräva lydnad, därför att mina befallningar är förnuftiga."
Jag vet inte om detta egentligen har nått med folac att göra. Känns det långt ifrån? Borde jag tänka lite mer konkret? Att t.ex. välja att göra något om klimatet. Kanske har fått en ny tanke imorgon.
Ni får gärna ge kommentarer till dessa tankarna!
Jenny

Folac-uppgiften

Jag tycker det är väldigt svårt att förstå innebörden av de tre olika alternativen, men den jag förstår bäst är väl klimatfrågian och det känns som att man kan göra ganska mycket inom det området. Jag har funderat på att eventuellt måla två tavlor som typ är varandras motsatser. Får väl se hur det går!
/Anna

folac

Har en idé om en bild till folacprojektet. Tycker att klimatmöten avlöser varandra utan tillräckligt resultat för att stoppa nedsmältning av glaciärer och höjning av havsnivån. Vet inte än hur den ska utföras, foto eller målning eller kombination.
Bitt-Inger

Första idén

Jag har funderat kring detta breda ämne som "Folac" ska handla om och jag har försökt att sammanfatta dessa teman.
- Medborgerliga rättigheter i EU, Medborgarinitiativet och FN:s klimatmöte i Cancün. Jag tycker att alla tre och EU i allmänhet handlar om samarbete. Vad vi än ska göra inom Europeiska Unionen så tror jag att allt funkar bäst om alla är med och bestämmer och hjälper till att skapa en bättre och mer miljövänlig värld att leva i. Sen tycker jag att jämlikhet är en väldigt viktig och bra punkt inom EU:s rättigheter som jag gärna vill framföra i mitt verk.
Jag har därför som ni nu förstår, en idé till att skapa en bild som har med någon form av samarbete och jämställdhet att göra. Jag tänker mig en grupp männskor som ger varann ett handtag. Kanske med något inslag av miljötänk också. Men får spåna lite mer på den idén.
Eftersom jag väldigt gärna vill lära mig att airbrusha så tänkte jag försöka skapa en bild med hjälp av denna teknik. Väldigt svårt (tycker jag i nuläget) men kan bli väldigt fräna effekter om man får till det! To be continued...
/Karin

Utkast: Sept. 20, 2011

hejsan hejsan bloggen!
jag har börjat att forska runt kring vilka beslut som togs vid FN:s klimatmöte i Cancun nu i januari. efter många klickningar hamnade jag på hemsidan www.350.org. 350 strävar mot att uppmärksamma klimatförändringarna genom att arrangera kampanjer över hela världen. nu den 24 september arrangeras kampanjen "moving planet", där så många som möjligt ska demonstrera mot användningen av fossila bränslen genom att tillsammans mötas i grupper och tillsammans promenera, cykla, springa, eller kanske skate-a runt. riktigt bra idé tycker jag! i flera utav kampanjerna har foton och konst skapats just i syfte att få fram deras budskap. kort och gott: ta er en titt!
Lina

Nytt läsår

Nu har ett nytt läsår startat och vi är i full gång med nya spännande utmaningar. De första veckorna har varit fyllda av teckning, skulptur och kroki. Nu ska vi jobba med måleri och akryl. Vi startar också ett folac projekt i dagarna. Folac betyder folkbildning, learning for active citizenship.
Här på bloggen kommer de första idéerna och funderingarna kring detta projekt att presenteras de närmaste dagarna.
För målerilinjen ska det resultera i ett arbete utifrån frågor och intressen kring de tre teman som berör årets folac-projekt.
Hur kursdeltagarna komer att arbeta är upp till dem, kanske blir det måleri, kanske teckning, kanske egna projekt eller i grupp. Allt är tillåtet.
/Helene

RSS 2.0